Collectie Gelderland

Anton Pieck Museum Hattem

Waar anders dan in het Gelderse Hanzestadje Hattem, met zijn middeleeuwse stadskern, de vele pittoreske geveltjes en de weidse IJsselgezichten, is het werk van Anton Pieck beter op zijn plaats. Treed via de historische straatjes binnen in de wereld van Anton Pieck. Struin rond in het knusse museum en verwonder je over de veelzijdigheid van de collectie. Waan je in Pieck's atelier terwijl je van heel dichtbij zijn werkplek en materiaal bewondert en je je inleeft in de vele sprekende olieverven, grafisch werk, boekillustraties, kalenderplaten en reistekeningen.

Anton Pieck is ongetwijfeld de meest romantische Nederlandse tekenaar van de 20e eeuw. Zijn kerstkaarten, boekillustraties en kalenderplaten zijn bekend bij een groot publiek; niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Minder bekend, maar zeker zo kunstzinnig is zijn grafische werk met o.a. litho's, etsen, houtsneden en gravures. Ook heeft hij een groot aantal olieverven vervaardigd. Anton Pieck was dan ook met recht een verrassend en veelzijdig kunstenaar.

Anton Pieck werd in 1895 in Den Helder geboren. Met zijn overlijden in 1987 kwam een einde aan zijn langdurige en productieve carrière. Zijn eerste tekenles kreeg hij namelijk toen hij nog maar zes jaar was en op zijn tiende won hij al een prijs met een waterverfschildering. Van 1920 tot 1960 is hij tekenleraar geweest aan het Kennemer Lyceum in Overveen.

Zijn ware ambities kwamen echter tot uiting in de vele opdrachten van o.a. uitgeverijen en het vrije werk, zoals zijn olieverven en reistekeningen. Maar ook het Sprookjesbos in de Efteling en het Autotron in Drunen zijn door Anton Pieck ontworpen. Hij heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten.

Zijn liefde voor de negentiende eeuw, fantasie en humor met oog voor details zijn belangrijke kenmerken van zijn werk. Zijn kracht was het herscheppen van het verleden.

Wisseltentoonstellingen

Naast de vaste opstelling, die in januari wordt vernieuwd, zijn er jaarlijks twee wisseltentoonstellingen te zien met werk van een eigentijdse illustrator of met werk rond een thema.

http://www.antonpieckmuseum.nl/

Aangesloten organisaties