Collectie Gelderland

Afrika Museum

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal (bij Nijmegen). Het museum heeft een binnen- én een buitenmuseum. In het binnenmuseum zijn Afrikaanse objecten te bewonderen als ook een grote collectie hedendaagse kunst. De objecten vertellen over de gebruiken en gewoonten in de vele landen op het Afrikaanse continent, en over de Afrikaanse diaspora. In het buitenmuseum komt men meer te weten over de architectuur van vijf bevolkingsgroepen uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Speciaal voor kinderen is er een kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen waarop geklommen en gespeeld kan worden.

In het Afrika Museum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Opgericht door paters
Het museum is in 1954 opgericht en voortgekomen uit de wens van in Afrika werkzame paters om inzicht te geven in de belevingswereld van de mensen met wie zij daar werkten. In 1954 neemt pater P. Bukkems, oud-missionaris in Tanzania, het initiatief tot oprichting van een Afrika Museum. Eerst werd in de villa waar de paters huisden een museum opgericht waarin aandacht geschonken werd aan de kunst en religie van het oude Afrika. Langs die weg wil de congregatie een bredere kijk geven op de belevingswereld van de mensen in die gebieden waar zij al een eeuw werkzaam is. De eerste expositie bestaat uit voorwerpen die in de loop der jaren door de paters zelf uit Afrika zijn meegebracht en afkomstig zijn uit diverse reizende missietentoonstellingen. In 1956 werd het Afrika Museum een onafhankelijke stichting en een jaar later werd in de tuin van het huis een nieuw museumgebouw geopend.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Sinds 2014 is het Afrika Museum onderdeel van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMvW). Samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde. In mei 2017 is het Wereldmuseum Rotterdam als samenwerkingspartner verbonden aan het NMVW en delen we naast de collectie ook een gezamenlijke missie.

Over onze missie
Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen, en zijn veelal cultureel bepaald. Wat ons verbindt zijn universele menselijke emoties. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal.

Dat doen ze aan de hand van alles overstijgende thema's als liefhebben, rouwen, vieren en vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Deze authentieke verhalen ontsluiten een wereld waarin iedereen met elkaar verbonden is. Door ons publiek en stakeholders actief te betrekken bij het verzamelen, duiden en delen van deze getuigenissen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo inspireren we tot een open blik op de wereld. En dragen we bij aan wereldburgerschap. Dat is onze missie. Een museum over mensen.

http://www.afrikamuseum.nl

Aangesloten organisaties