Collectie Textiel

De deelcollectie Textiel bestaat uit kleding (zoals modedrachten en streekdrachten), ondergoed, linnengoed en drie vaandels. Ook sieraden, horloges en beurzen behoren tot deze deelcollectie. De deelcollectie is heel divers.

Er zijn objecten die stammen uit de streekdracht zoals die gedragen werd door boerenfamilies. Het betreft werkkleding, daagse dracht, maar ook zondagse dracht. Van de kleding die de gegoede burgerij droeg zijn er lijfjes en pelerines van satijn en zijde uit de periode rond 1900.

Jurken uit de jaren 1920, 1930 en de periode na de Tweede Wereldoorlog behoren tot de deelcollectie. Uit de periode 1970 zijn er verschillende Trevira jurken. Er is kinderkleding, waaronder de zogenaamde vertoonjurken (zondagse kleding waarin de kinderen getoond werden aan visite).

Verder zijn er verschillende soorten linnengoed, beddengoed en andere interieurinrichting zoals kanten kleedjes. Ook is er een verzameling hoeden met accessoires afkomstig uit de hoedenwinkel van mevrouw C. Gijsbers-Ansink. Topstuk is het tafereel "D'n Angang", een koffievisite voor de kerkgang. Andere topstukken zijn de jakken en pelerines uit 1900 en een linnen jak uit circa 1850. 

categorieën kleding , interieurinrichting , informatiedragers
voorwerpen streekdrachten , modedrachten , linnengoed , beddengoed , japonnen , lijfjes , ondergoed , mutsen , hoeden , broeken , hemden , jassen , kragen (kledingaccesoires) , schorten
datering 1850 - 1975

Een greep uit deze collectie

 
Bekijk de hele collectie