Aaltense Musea

De twee Aaltense Musea, gevestigd in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale panden aan de Markt, vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Met exposities wordt ingehaakt op de thema's van beide musea. De interactieve tentoonstellingen nodigen zowel volwassenen als kinderen uit zelf op ontdekkingsreis te gaan.

Onderduikmuseum Markt 12

In het pand Markt 12 wordt een beeld gegeven van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. Hier ervaart u interactief 'de oorlog onder één dak' met de verhalen van de bewoners destijds: een gezin met twee kindertjes, de Duitse Ortskommandantur en onderduikers. Beleef mee hoe het dagelijks leven totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Merk dat er bij 'goed of fout' veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit. Leerzaam en spannend voor jong en oud!

Aaltens Industrie Museum

In het Frerikshuus, een statig herenhuis aan de Markt, kunt u op ontdekkingstocht door de historie van Aalten. Hier wordt de geschiedenis van de omgeving getoond, die teruggaat tot de prehistorie en de agrarische ontwikkeling en overgang naar het industriële tijdperk. De textielindustrie is zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten en staat in verbinding met de euregio (Bocholt). Bijzonder is ook de hoornindustrie, die van 1855 tot midden vorige eeuw bloeide en uniek was in Nederland. De 'Duitsche pijpen', wandelstokken, knopen en kammen waren de voornaamste producten. In de oude Dorpsboerderij, net als het Frerikshuus een rijksmonument, wordt ingegaan op de agrarische ontwikkeling en huisnijverheid van Aalten en omgeving. Hier is te zien hoe de boeren destijds leefden en werkten. Veel van wat zij nodig hadden in het dagelijks leven werd zelf gemaakt, van boerenkarren tot bedsteden en weefgetouwen. Zeldzaam is de complede radmakerij. Voor kinderen is er een spannende speurtocht vol verrassingen!

Voor uitgebreide informatie, ook over interessante educatieve pakketten en programma's, ga naar de website van Aaltense Musea.


aaltensemusea

Aaltense Musea

Markt 14, 7121 CS, Aalten
http://www.aaltensemusea.nl

Bekijk collectie

DeelcollectiesBoeken

1664-1990        

Ambachten

1742-1950    

Dagelijks leven

1850-1950        

Hoornindustrie

1885-1950      

Textiel

1850-1975  

Wapens

1800-1950