Informatie

Op CollectieGelderland vindt u in totaal ruim 705.000 voorwerpen van musea, archieven, bibliotheken, kastelen, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland. Zomaar even grasduinen of juist op zoek naar dat ene voorwerp of die bijzondere collectie? Op CollectieGelderland zult u vele topstukken én alledaagse dingen van Gelderse erfgoedorganisaties tegenkomen. Naast de voorwerpen die daadwerkelijk te bezichtigen zijn, worden ook objecten getoond die zelden of nooit te zien zijn, bijvoorbeeld omdat deze voorwerpen te kwetsbaar zijn om uit het depot te worden gehaald. CollectieGelderland biedt u dus naast een goed overzicht, ook een mooi kijkje achter de schermen.

Op uw smartphone en tablet

Afgelopen jaar zijn er diverse publiekstoepassingen ontwikkeld rond de collectiedatabase. Zo heeft CollectieGelderland een eigen iPhone- en iPad-app. Voor een wat jongere groep is er het spel ‘HizzQuiz’, met voorwerpen van CollectieGelderland. Dit spel waarbij gezinnen met kinderen spelenderwijs met collectie en geschiedenis bezig zijn, is op de tablet en smartphone te spelen. Daarnaast kunt u HizzQuiz vinden op de negen multitouchtafels bij musea verspreid over heel Gelderland.

Ook meedoen?

Onderzoek wijst uit dat de collectie tot de top drie redenen behoort van bezoek aan uw website. Bezoekers willen weten wat u te bieden hebt, naast het bezoekadres en activiteiten. Door het lidmaatschap van CollectieGelderland toont u uw collectie in een breder verband. Daarnaast plaatst u uw eigen collectie makkelijk en snel op uw eigen site, met uw eigen branding. Doe ook mee en maak uw collectie zichtbaarder, deel mee in de opgebouwde kennis en ervaring binnen het project. Lift mee op gezamenlijke vernieuwende ontwikkelingen als apps en Open Cultuur Data. 

Informatie over het project CollectieGelderland vindt u bij het team informatiebeheer van Erfgoed Gelderland:
Arno Stam, adviseur informatiebeheer (a.stam@erfgoedgelderland.nl)
Michelle van Lanschot, projectmedewerker informatiebeheer (m.vanlanschot@erfgoedgelderland.nl)
Wouter Daemen, projectmedewerker informatiebeheer (w.daemen@erfgoedgelderland.nl)
Bibi Bodegom, zelfstandig adviseur e-culture (b.bodegom@erfgoedgelderland.nl)

FAQ: Wat is het waard?

Helaas kunnen en mogen musea en archieven geen uitspraken doen over de waarde van collectiestukken op CollectieGelderland. De website is bedoeld om mensen ook virtueel te laten genieten van al het moois in Gelderse musea. De musea hebben veel voorwerpen al langere tijd in de collectie, en zijn ingesteld op het optimaal bewaren ervan. De actuele handelswaarde van een voorwerp bepalen behoort niet tot hun taak. Omdat daarnaast ook de conditie van het voorwerp een rol speelt in de waardebepaling, kunt u het beste bij een taxateur of een veilinghuis informeren. Zij zijn de aangewezen partij om de waarde van uw voorwerp te beoordelen.