Collectie Historische voorwerpen

De deelcollectie Historische voorwerpen bestaat uit objecten van verschillende aard die te maken hebben met de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard.

Tot de deelcollectie behoren bodemvondsten, bouwfragmenten en allerlei gebruiksvoorwerpen, zoals vaatwerk van verschillende materialen. Er zijn gereedschappen van diverse ambachten. Interieurinrichting, zoals kasten en stoelen, maakt er deel van uit. De deelcollectie bevat munten en penningen uit verschillende periodes, zoals Keltische munten, die door de Eburones en de Bataven zijn geslagen, Romeinse munten, Bommelse daalders en munten van het Koninkrijk der Nederlanden, waaronder een muntset van Nederlandse munten uit 2001. Ook zijn er verschillende wapens en munitie.

Topstukken zijn zilveren Bommelse daalders, een gesneden molenbaard met het jaartal 1718. Daarmee is deze de oudste van Nederland. Topstukken zijn ook een gesneden 17e eeuwse Mechelse kast uit het bezit van de familie Philips en een 17e eeuwse drinkhoorn van het snijdersgilde. Verder worden tot de topstukken gerekend muntstempels en munten, gebruikt in Zaltbommel in het laatste kwart van de 16e eeuw. Topstukken zijn een exemplaar van de Delftse bijbel uit 1477 en een exemplaar van het Stedenboek van Joan Blaeu.

categorie├źn interieurinrichting , houders , munten (ruilmiddelen)
voorwerpen tafels , kastmeubilair , vaatwerk , vroeg-westerse wereldmunten , laat-westerse wereldmunten , wapens , zilverwerk , glaswerk , aandenkens
datering -50 - 2001

Een greep uit deze collectie

                                                                 
Bekijk de hele collectie

stadskasteelzaltbommel

Stadskasteel Zaltbommel

Nonnenstraat 5, 5301 BE Zaltbommel
http://www.stadskasteelzaltbommel.nl

Collecties


Bekijk collectie

Fiep Westendorp

1937-2003        

Prenten

1600-2001        

Textiel

1850-1998        

Topografie

1575-2006