Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum over de geschiedenis van het dagelijks leven in heel Nederland. Het museum neemt u mee op een reis door de tijd. Langs authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Er is volop leven in het museum. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen boven. Herinneringen om te delen.

Al meer dan honderd jaar

Aan het eind van de negentiende eeuw veranderde Nederland in een razend tempo. De industriële revolutie bracht vooruitgang en welvaart, maar onze ambachten en tradities dreigden verloren te gaan. Opgericht op 24 april 1912 is het Openluchtmuseum in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een van best bezochte musea in Nederland, met een relevant en actueel verhaal, verbonden met heden, verleden én toekomst van alle Nederlanders.

Canon van Nederland

Het Openluchtmuseum werkt momenteel met het Rijksmuseum aan de visualisatie van de Canon van Nederland. In de tentoonstellingsruimten in het entreepaviljoen en in het museumpark wordt de Canon in de komende jaren stap voor stap zichtbaar. In 2016 zal de totale presentatie gereed zijn.

Bijzondere collecties bewaard in het Openluchtmuseum

In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 170.000 voorwerpen waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Een deel daarvan is te zien in het museumpark, maar het overgrote deel bevindt zich in depot.

Deze collectie is niet in één dag verzameld. Al meer dan honderd jaar verwerven museummedewerkers door veldwerk, onderzoek en aanbiedingen voorwerpen. Zo zijn en worden collecties gevormd waarin de manier van leven en werken van Nederlanders besloten ligt. Gezamenlijk vormen deze voorwerpen het geheugen van het dagelijks leven. Ze roepen emoties en reacties op en dagen uit tot het doen van nader onderzoek over gebruik en herkomst.

Het museum bezit een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto's, films en dia's bevinden.


nederlandsopenluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum

Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
http://www.openluchtmuseum.nl

Bekijk collectie

Deelcollecties