Home > Musea > Stadskasteel Zaltbommel

Versiering van een bovenlicht bestaande uit drie onderdelen met rozetten en festoenen van hout. Periode 1700-1800.

Versiering van een bovenlicht bestaande uit drie losse delen. Versieringen bestaan uit: rozetten en festoenen. Een festoen of guirlande is een versiering met fruit, bladeren en/of bloemen in de vorm van een slinger welke aan de uiteinden omhoog worden gehouden door linten of medaillons.

Soms wordt voor de vorm zonder linten aan de uiteinden de term guirlande gebruikt en voor de vorm met linten, manchetten en afhangende uiteinden festoen. Naast de horizontale festoen en guirlande, bestaat er ook het afhangende festoen. Dit is een vorm die op een punt aan een lint is opgehangen en daardoor verticaal afhangt. Het is een in de ornamentkunst veel gebruikt motief. Voorbeelden van afhangende festoenen zijn onder andere te vinden in het decoratieprogramma van het Paleis op de Dam te Amsterdam.

De gebruikte thema's voor een festoen of guirlande zijn over het algemeen bloemen, bladeren (loofwerk) en vruchten. Minder vaak komen vormen voor met schelpen of andersoortige objecten.

Voor rond kerstmis wordt een guirlande gebruikt als versiering bij een voordeur, trap, op een schouw van een open haard, tafel of dressoir. Hiervoor wordt kerstgroen zoals takken van een denneboom, buxes of conifeer gebruikt.

Tijdens de Renaissance en de Lodewijk XVI stijl werd het festoen en de guirlande in gesneden (hout) of gehouwen (steen) vorm vaak gebruikt ter versiering van kapitelen, vensters, frontons, pilasters (afhangend festoen) en ander vormen van toegepaste kunst en architectuur.


soortverlichtingsmiddel, bovenlicht (bovenlicht, vensters), bouwfragmenten
datering1700 - 1800
materiaalhout, polychromie (verf)
afmetingenbreedte 18 cm
hoogte 24.5 cm
trefwoordenonderdelen
nummer0244-0175
collectiehistorische voorwerpen
museumStadskasteel Zaltbommel

uitgebreid

zoeken bladeren kaart tijdbalk spelen determinatiewijzer